درصد چربی چیست؟
درصد چربی نشانگر توزیع وزن شما بین بافت عضله، چربی، استخوان و اندامهای داخلی است. هرچه میزان درصد چربی بدن کمتر باشد، بدنی فیتتر و متناسبتر را شاهد خواهیم بود. البته این زیبایی و تناسب اندام زمانی رخ خواهد داد که فرد دارای زیرساخت عضلانی (توده عضلانی) مناسبی باشد.
درصد چربی مهمتر است یا وزن؟
اگر این سوال را از یک فرد غیرورزشکار بپرسید بدون شک پاسخی که دریافت خواهید کرد وزن است. اما عموم ورزشکاران حساسیت آنچنانی بر وزن ندارند و بخش اعظم تمرکز و توجه آنان روی درصد چربی است. به زبان سادهتر اگر به شما بگویند که حدود ۳۰۰ کیلوگرم وزن دارید ولی ۶ عضله شکمتان در آینه نمایان است، کدام برایتان اهمیت بیشتری دارد؟. مطمئنا ۶ عضله شکم، چرا که وزن یک دادهی نسبی است. نمیگوییم به وزن هیچ توجهی نکنیم، تاکید بر آن داریم که همه چیز وزن نیست و عوامل مهمتری مثل درصد چربی بدن باید مورد بررسی ویژه قرار گیرند.
درصد چربی یا شاخص توده بدنی (BMI)؟
در محاسبه گر شاخص توده بدنی (BMI) اشاره کردیم که این شاخص برای افراد ورزشکار خطا دارد، چرا که تنها وزن را مورد بررسی قرار میدهد ولی اینکه این وزن شامل چه اجزایی است (مثل عضله یا چربی) را نمیتواند بسنجد. پس افرادی که دارای وزن عضلانی بیشتری هستند، احتمالا در دسته افراد چاق در بررسی شاخص توده بدنی قرار میگیرند. پس میتوان نتیجه گرفت که درصد چربی ما را از وضعیت موجود به طور دقیقتری آگاه میسازد، چرا که وزن چربیها را با وزن عضلات مقایسه کرده و نتیجه را به صورت درصد (%) در اختیار ما میگذارد.
درصد چربی نرمال چقدر است؟ چربی کم خطرناک نیست؟!
این سوال یکی از پر حاشیهترین سوالهای علم ورزش و تغذیه است. بسیاری از مقالات نشان دادهاند که درصدهای چربی بسیار پایین در آقایان و خانمها مشکلات متعدد هورمونی را به دنبال دارد. ریسک بروز این مشکلات در خانمها بیشتر از آقایان است که میتوان به بی نظمیهای متعدد در عادت ماهیانه اشاره کرد. جدول زیر نشان دهنده دسته بندی درصد چربی خانمها و آقایان به تفکیک سن است.
برای کاهش درصد چربی باید حتما کاهش وزن داشته باشیم؟
الزاما نه! چرا که پیشتر به آن اشاره کردیم که درصد چربی نسبتی است بین عضلات و بافت چربی بدن، پس اگر میزان چربی را ثابت نگه داریم و سعی بر افزایش وزن توده عضلانی کنیم، میزان وزن عضلات نسب به وزن بافت چربی بیشتر شده و درصد چربی کاهش پیدا می کند.
البته این توصیه برای افراد لاغر اندام (اکتوموروف و مزو-اندومورف) بیشتر صادق است. چرا که این دسته افراد عموما درصد چربیهای پایینتری نسبت به سایر تیپهای بدنی دارند، در نتیجه تنها با اتکا بر رژیمهای کاهش وزن نمیتوانند درصد چربی خود را کاهش دهند (در این دسته افراد رژیبمهای کاهش وزن طولانی و غیراصولی موجب ریزش عضلات میشود)، بلکه باید سعی بر افزودن و رشد توده عضلانی بدن خود داشته باشند تا بدنی عضلانیتر (زیرسازی قوی تر) با درصد چربی متعادل داشته باشند.
Designed and Developed by Fitprocenter / Copyright © 2024 Fitprocenter.com